Het begon allemaal met het varken Junior K, de dieren bij de Donkere Duinen kregen er gezelschap bij. Dit was het eerste project van de Junior Kamer in het gebied van de Donkere Duinen en al snel kwam het verzoek om een hek te plaatsen.

Ook de klimtoren die destijds in bos stond was in erg slechte staat en daardoor niet meer te betreden voor publiek. Zo ontstond bij onze leden het idee om een nieuwe Klimtoren neer te zetten, maar hoe krijg je zo’n grote stalen toren midden in een bos? Kees Jan Tuin, die het ontwerp voor de toren had gemaakt, kreeg het idee om de toren in twee delen door een Chinook Helikopter van defensie te laten plaatsen in het bos. De helikopter kon een maximaal gewicht van 12 ton vervoeren. Uiteraard een geweldig plan, maar niet geheel zonder risico’s.

De financiering van de Klimtoren kwam tot stand door allerlei ludieke acties met als hoogtepunt een gala op de ijsbaan, waar de in smoking geklede gasten, een stampot voorgeschoteld kregen en het entertainment van deze avond wel van een zeer ‘hoog’ niveau was.

De gemeente was echter van mening dat de nieuwe Klimtoren niet in het bos moest terugkeren en de plannen werden gewijzigd. Als nieuwe locatie werd al snel de heuvel in het Mariëndal aangewezen waar voor ons de grote uitdaging stond te wachten. Lisenka van der Wilt-Wilms van P. Smit BV zorgde voor de ontwikkeling van de staalconstructie. Maar voordat de toren geplaatst kon worden, moesten er eerst heipalen de grond in. Met veel enthousiasme en, zelf daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken om de bordessen te timmeren, was de Klimtoren dan eindelijk werkelijkheid geworden. Het eerste project in het gebied van de Helderse Vallei waar JCI ’t Nieuwe Diep door de jaren heen nog veel meer heeft weten te realiseren.